A körömvirág ( Calendula officinalis) nem csak egy szép kerti egynyári dísznövény, hanem egy nagyon hasznos gyógynövény is, amelyből finom teát is főzhetünk.
Hatóanyagai között megtalálhatók: flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, E vitamin, nyálkaanyag.
A növény virágzatát kell felhasználni a tea főzéséhez, egészben vagy a fészekből kicsípve egy darabot.
Hámosító, immunstimuláns, antibiotikus, baktericid, vírusölő hatás. Belsőleg teaként, külsőleg rosszul gyógyuló sebek kezelésére. Fonálféreg-riasztó, főzete csigaölő.
Gyógyhatásai között szerepel a hámosító és bőrregeneráló tulajdonság, így gyakran a kozmetikai ipar is felhasználja készítményeibe. Alkalmas a szoriázis tüneteinek enyhítésére és gyógyítűsára is.
Körömvirág gyógytea recept:
Vegyünk 2 tk. Szárított körömvirágot, majd forrázzuk le 2 dl forrásban levő vízzel, és 15 percig hagyjuk állni. ezután szűrjük le, és naponta igyunk meg belőle két csészével.
Fűszerként:
Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.
50 g fél liter pálinka 700 ft.